Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

4 Mart 2023 Cumartesi

KIRK HADİS 10

 Bedeninin, senin üzerinde hakkı var! (Müslim, Sıyâm, 182)

Kıyamet günü; ömrünü nerede tükettiğinden, ilmiyle neler yaptığından, malını nereden kazanıp nerede harcadığından, vücudunu nerede yıprattığından hesaba çekilmedikçe kimse yerinden kıpırdayamaz. (Tirmizî, Kıyâmet, 1)

Mümin, bir delikten iki defa sokulmaz (iki defa aynı yanılgıya düşmez). (Buhârî, Edeb, 83)

Kıyamet günü en şiddetli azap görecek kimseler, dünyada insanlara en çok işkence edenlerdir. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 24, 48)

Umre, bir sonraki umreye kadar işlenecek günahlara kefarettir. Makbul bir haccın karşılığı ise cennettir. (Buhârî, Umre, 1)

Kardeşini güler yüzle karşılamaktan ibaret bile olsa, hiçbir iyiliği küçük görme. (Müslim, Birr, 144)

Amellerin en faziletlisi Allah için sevmek ve gerektiğinde Allah için kızmaktır. (Ebû Dâvûd, Sünnet, 2)

Allah buyurdu ki: Ey Âdemoğlu! Bana dua edip affımı ümit ettikçe ne günahın olursa olsun seni affederim. (Tirmizî, Deavât, 109)

Oruç bir kalkandır. Sizden birisi oruçlu olduğu gün, ne çirkin bir söz söylesin ne de herhangi birisiyle kavga etsin. Eğer bir kimse, kendisine söver ya da sataşırsa yalnızca “Ben oruçluyum.” desin. (Buhârî, Savm, 9)

Kim, (din) kardeşinin ırz ve namusunu savunursa, Allah da kıyamet günü o kimseyi cehennemden korur. (Tirmizî, Birr, 20)

Oruçlunun iki sevinci vardır; iftar ettiğinde sevinir, bir de orucunun sevabıyla rabbine kavuştuğunda sevinir. (Buhârî, Savm, 9)

Ben, güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, XIV, 513)

Hiçbir baba, çocuğuna güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez. (Tirmizî, Birr, 33)

Hz. Peygamber bir koyun kestirdi. Resûlullah (sas): “Koyundan ne kadarı kaldı?”diye sordu. Eşi Âişe: “Sadece kürek kemiği kaldı.” deyince, Resûlullah (sas): “Kürek kemiği hariç hepsi bize (sevap olarak) kaldı.” dedi. (Tirmizî, Kıyâmet, 33)

Allah yolunda bir gün hudut nöbeti tutmak, dünyadan ve dünya üzerindeki her şeyden daha hayırlıdır. (Buhârî, Cihâd, 73)

Helâk eden şu yedi şeyden kaçının: Allah’a şirk koşmak, sihir, Allah’ın haram kıldığı cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, suçsuz ve namuslu mümin kadınlara iftira atmak. (Buhârî, Vasâyâ, 23)

Allah rızası için mütevazı olanı, Allah yüceltir. (Müslim, Birr, 69)

Rahmân, merhametli olanlara rahmetiyle muamele eder. Sizler yeryüzündekilere merhametli olun ki, semada bulunan da size rahmetiyle muamele etsin. (Tirmizî, Birr, 16)

Kim bir kötülük görürse onu eliyle değiştirsin. Eliyle değiştirmeye gücü yetmezse diliyle değiştirsin. Diliyle değiştirmeye de gücü yetmezse en azından kalben karşı koysun. (Tirmizî, Fiten, 11)

Şu iki göze cehennem ateşi dokunmaz: Allah korkusundan ağlayan göz ve Allah yolunda nöbet bekleyerek geceleyen göz. (Tirmizî, Fedâilü’l-Cihâd, 12)

Dört huy vardır ki kimde bulunursa o kişi tam bir münafık olur. Bunlar: bir şey emanet edildiğinde ihanet etmek, konuştuğunda yalan söylemek, söz verince sözünden dönmek, düşmanlıkta haddi aşıp haksızlık yapmaktır. (Buhârî, Îmân, 24)

Her kim Allah’a ve âhiret gününe inanıyorsa, ya hayır konuşsun yahut sussun. (Buhârî, Rikâk, 23)

Her kim (dünyada) bir Müslümanın kusurunu gizlerse Allah da kıyamet gününde onu(n kusurunu) gizler. (Müslim, Birr, 58)

Allah’ın ismine sığınıyor ve O’na tevekkül ediyorum. Allah’ım! Yanılmaktan, yoldan sapmaktan, zulmetmek ve zulme maruz kalmaktan, cahillik etmek ve cahilce tavırlara maruz kalmaktan Sana sığınırım. (Tirmizî, Deavât, 35)

Birlik halinde olun. Ayrılıktan sakının. Zira şeytan, tek olan kişi ile birlikte olup, bir arada olan iki kişiden ise uzaktadır. Kim cennetin tam ortasında olmak isterse birlik halinde olsun. (Tirmizî, Fiten, 7)

Kul, bir günah işlediği zaman kalbinde siyah bir leke oluşur. Günahı bırakıp bağışlanma dilediği, tövbe ettiği zaman ise kalbi arınır. (Tirmizî, Tefsîr, 74)

Çocuklarınıza hoş muamelede bulunun ve onları güzelce eğitin. (İbn Mâce, Edeb, 3)

Rıfk (zarif davranış) işe güzellik katar, rıfktan (zarafetten) yoksunluk ise işi kusurlu kılar. (Müslim, Birr, 78)

Kendinize beddua etmeyiniz. Çocuklarınıza beddua etmeyiniz. Mallarınıza da beddua etmeyiniz. Zira o an dileklerin kabul edildiği zamana denk gelir de Allah bedduanızı kabul ediverir. (Müslim, Zühd, 74)

Rahmân, merhametli olanlara rahmetiyle muamele eder. Sizler yeryüzündekilere merhametli olun ki, semada bulunan da size rahmetiyle muamele etsin. (Tirmizî, Birr, 16)

“İyilik yaparlarsa biz de iyilik yaparız, kötülük yaparlarsa biz de kötülük yaparız.” diyen zayıf karakterli kimseler olmayınız. İyilik yaptıklarında iyilik yapmayı, kötülük yaptıklarında onlara kötülük yapmamayı içinize yerleştiriniz. (Tirmizî, Birr, 63)

Allah’ın, evinin bereketini artırmasını isteyen kişi, yemekten önce ve sonra elini yıkasın. (İbn Mâce, Et’ime, 5)

Doğruluktan ayrılmayınız! Çünkü, doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de Cennete kavuşturur.

Güzel ahlâk; güçlüklere göğüs germek, iyiliklerden karşılık beklememek, insanlara şefkatli olmaktır. Hadîs-i şerîf

Müslümanların en iyisi ve en faydalısı; hanımına karşı iyi ve faydalı olandır. Hadîs-i şerîf

Allah Teâlâ, bana farzları yerine getirmemi emrettiği gibi, insanlarla güzel geçinmemi de emretti. Hadîs-i şerîf

Helâl kazanmak, her Müslümana farzdır. Hadîs-i şerîf

Bir kimse gıda maddesi satın alıp, şehre getirir ve piyasaya göre satarsa, sadaka vermiş gibi sevap kazanır. Hadîs-i şerîf

Ana babasının veya ikisinden birinin kabrini her Cuma günleri ziyaret edenin günahları affolur. Haklarını ödemiş olur. Hadîs-i şerîf

İyiliklerine sevinen, kötülüklerine üzülen kimse mümindir. Hadîs-i şerîf



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder